Ingen har väl undgått Naomi Kleins omdebatterade senaste bok Chockdoktrinen, där hon går till skarpt angrepp mot världskapitalismens ekonomer som skickligt kommit att utnyttja kriser och katastrofer för att genomföra till exempel privatiseringar och överföring av kapital till de som redan har. Författaren har fått ta emot ganska mycket kritik, och anklagats för allt från källfel till ren okunnighet. Och enbart att en ung vacker kvinna sticker ut hakan på detta sätt räcker förmodligen för många - det måste slås ner!
Så skönt att läsa debattsidan i gårdagens Dagens Industri då. Där skriver Harald Niklasson, professor emeritus vid Växjö universitet, att hans bestående intryck är att "Naomi Klein är både klyftigare och kunnigare än merparten av sina kritiker". Sedan jämför han med hur nobelpristagaren Joseph Stiglitz' bok "Fungerande globalisering" har mottagits (naturligtvis med långt större respekt) samtidigt som denne, om inte hyllar, så i alla fall ger rejält med credd åt Klein.
Niklassons slutsats är att situationen verkligen är svår att lösa, då det finns så många särintressen och komplicerade frågor, men han sätter sitt hopp till det stora antalet frivilligorganisationer och aktivister som kämpar för dessa frågor, runt om i världen.
Om en demokrati underifrån kan hitta ett sätt att samverka med respektfulla makthavare, som är insatta i problematiken, ja då kan vi hitta ett sätt att rädda världen.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar