Problemet är att det inte stått så mycket egentligen. Jag tycker nämligen informationen har varit väldigt kortfattad och rentav bristfällig, eftersom man lätt får intrycket att det är just själva handlingen, att slänga maten, som skapar växthusgaser. Så hör jag folk resonera när frågan har varit upp kring fikaborden också.
Så här måste det ju förhålla sig:
Om vi köper mer mat än vad vi äter upp, har den maten producerats "förgäves" eftersom den aldirg kom till någon nytta. All mat påverkar miljön i någon mån, men den andel av maten som slängs hade varit bättre om den inte producerats alls. Och det är DET som det handlar om.
När vi har slängt mat, som vi av någon anledning anser inte går att äta, så måste vi ju köpa ny mat. Och alltså sker en "överproduktion".
Så, några enkla tips:
- Lägg inte upp mer mat på tallriken än du tänker äta upp. Ta hellre två gånger om du inte blev mätt första gången.
- Handla inte så stora mängder att maten hinner bli dålig.
- Gör matlådor av rester som blir över och ta med till jobbet.
- Lukta och smaka på mat som du är osäker på. Datummärkningarna ger bara en fingervisning. Tillverkaren som printat dit datumet har ju ingen kristallkula som talar om under vilka förhållanden just du har förvarat maten, eller hur? Lita till ditt eget förnuft istället.
1 kommentar:
Hej! Jag har en inbjudan till dig, men hittade ingen kontaktinfo. Vill du maila mig på anders.wallner@riksdagen.se?
Skicka en kommentar