tisdag 4 november 2008

Turismens olika sidor


Turismen har sina sidor. Både bak och fram. Den skapar jobb åt många, som kanske inte hade haft någon försörjning annars. Turismen är den starkast växande branschen, som går om alla traditionella näringar.

Men den utnyttjar också människor. Eller "den", som om turismen var en egen person, som hittar på lite av varje. Som alltid, är det ju människor bakom alla beslut som tas. Människor som utnyttjar människor alltså.

Organisationen SwedWatch har nyligen uppmärksammat att hotell i Thailand byggs av underbetalda gästarbetare som varken får lön eller har arbetstider i enlighet med lagen.
Och det är ju inte bara där. Jag läste häromåret ett reportage från Dubai, där byggherrarna sannerligen har råd att betala folk lön, men icke. Gästarbetare från så långt bort som Indien och Sri Lanka bor i eländiga baracker, och har urusla löner samtidigt som de riskerar sina liv på svindlande höjder i de dubaiska byggena. Protesterar de får de fängelse för detta!

Vill du bli mer medveten och kanske försöka påverka rekommenderar jag ett besök på Schyst Resande där du får tips på vad du kan göra.

En ung egyptier vi träffade berättade att han skulle åka till Dubai och jobba om en månad. Vi ska hålla kontakten med honom och höra hur det går.

Inga kommentarer: