När vi var i Thailand hade jag väldigt svårt för att pruta. Det är väl inget som nånsin har legat för mig, tycker det känns jobbigt, även i de fall där man kan tycka att en vara är alldeles för dyr.
Men där, i Thailand, var det ju inte fråga om att grejerna var dyra. Tvärtom. Det var sanslöst billigt, saker och ting kostade nästan ingenting... Skulle man då pruta också - för att få ner priset till nästan noll? Känns helt sjukt. Men alltifrån resehandböcker till andra resenärer man träffar uppmanar en att man MÅSTE pruta, det är så viktigt, det tillhör kulturen, folk tar illa upp annars...
Gör de verkligen det?
Måste vi inte börja fundera på varför grejerna är så billiga redan från början? Kan det kanske vara så att de som har tillverkat sakerna vi hittar på marknaden, i stånden längs gatorna, i de små butikerna, de har tillverkats av folk som knappt har fått något alls betalt för det. För hur skulle de kunnat fåt något betalt, om försäljaren sedan lägger på sina omkostnader och sin avans - och priset är extremlågt ändå.
Nu har nätverket Schyst resande bildats, som består av bl a Ecpat, Swedwatch, Fair Trade Center, fack m fl, och som ska verka för att öka kunskapen om hur man kan bli en "schysstare" resenär. På deras hemsida finns t ex förslag på vad man kan göra som privatperson när man ska ut och resa, och hur man kan påverka förhållandena och villkoren för de människor som jobbar inom turism- och reserelaterade verksamheter i de länder vi reser till.
Ett tips är t ex "Pruta inte för prutandets skull".
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
på loppis prutar jag :)
:-) Ja det kan man göra! De vet oftast att ta ordentligt betalt!
Skicka en kommentar