onsdag 17 juni 2009

Ät gott


Det är midsommarafton om två dagar och jag har inte tänkt ett ögonblick på vad vi ska äta då. Och bjuda på och så.

Men Världsnaturfonden har goda råd - satsa på sill eller strömming i stället för den inte särskilt miljövänliga laxen. Den mesta odlade laxen uppföds nämligen på vildfångad sill, och det är bättre ur miljösynpunkt att äta sillen direkt.

Samma resonemang som att det är bättre att äta spannmål, majs och sojabönor än att låta dem gå via djur som föds upp för att bli kött på tallrikar.

Om alla gjorde på det viset skulle maten i världen räcka till alla som svälter. Bara det.

Så nu får ni ett recept på nåt gott här.

Matjeswrap! För 4 personer

3 dl gräddfil
200 gram matjessill
1 dl Västerbottenost
10 st rädisor
1 kruka gräslök
salt och vitpeppar
4 st tunnbröd, mjukt
0,5 st röd lök
potatis
Tillagning

1. Häll gräddfilen i ett kaffefilter och låt den rinna av ca 1 timme.

2. Ta upp matjessillen ur spadet och klappa den torr. Finhacka den och blanda ner i gräddfilen. Tillsätt västerbottenost, strimlade rädisor och finhackad gräslök. Smaksätt med nymald vitpeppar och kanske en gnutta salt.

3. Lägg fyllningen på tunnbröd, rulla ihop och strö på rödlök. För en matigare macka går det bra att fylla ut med kall kokt potatis.

Mums!


....

Inga kommentarer: