onsdag 20 augusti 2008

Alla kan påverka!

Om man vill skapa opinion och påverka makthavare i viktiga frågor, finns det olika sätt att göra det. Man kan alltid uttrycka sig i ord, skriva brev, insändare osv, men det tar tid. Alla är inte så bra på att formulera sig slagkraftigt heller, och då utgör det ett hinder för individen att komma till tals.
Man kan engagera sig politiskt, men det verkar locka färre och färre.

Något som är effektivt är om många människor samlas i en manifestation, och med slagord, banderoller, skyltar etc kort och tydligt kommunicerar sitt budskap. Men det är ändå ett begränsat antal som kan göra detta samtidigt.
Medelsvensson verkar också mindre pigg på att ut och demonstrera idag, det är inte som i Frankrike precis, där fiskarna gladeligen samlas i hundratals och vräker ut tonvis med fisk framför regeringsbyggnader och lantbrukarna åker ut i sina traktorer och blockerar alla vägar för att få gehör för sina åsikter.
Och som sagt, den "vanliga människan på gatan", orkar inte bry sig, har inte tid, är inte insatt....eller vad man skyller på.

Fast det gäller ju inte alla som tur är.

Något som vuxit upp i samband med den digitala revolutionen, är olika organisationer som jobbar just för att samla många människor bakom angelägna budskap i viktiga aktuella frågor. Blixtsnabt kan man samla tusentals, ja även hundratusentals, och till och med miljoner människor i protest mot orättvisor som sker i världen.

En av dessa organisationer är Avaaz. Den har funnits i ett och ett halvt år, och har på den tiden samlat 3,4 miljoner människor, som på olika sätt varit med och protesterat. Mot situationen i Israel och Palestina, matkrisen, klimatförändringarna, klusterbomber, styret i Zimbabve, Kina, Tibet, Darfur... Listan är lång.
Det finns mycket här i världen som behöver förändras till det bättre. Och det kan man bidra till genom att till exempel skriva på upprop, skicka e-mail, donera, sprida info till vänner med ett dataklick.
Det är lättare att agera nu, för den enskilda individen.

Inga kommentarer: