söndag 17 augusti 2008

Vatten vatten bara vanligt vatten

Vet du hur mycket vatten du gör av med på en dag?

Förmodligen inte, det är inte så lätt faktiskt, eftersom det allra mesta vattnet vi förbrukar är s k "osynligt vatten", dvs det går åt i tillverkning och framställande av det vi själva förbrukar, som mat och alla möjliga produkter som vi köper.

En medelsvensk gör av med 5800 liter vatten per dag! Av det ser vi ca 50 liter, som vi alltså spolar fram ur kranar, köper på flaska etc.

Att tillverka ett par skinnskor kräver 8000 liter vatten...! En läderväska drar hela 23000 liter...!

Och, hör och häpna, att producera ett kilo kött kräver 16000 liter vatten!

Så det är inte svårt att räkna ut vad man kan göra för att minska på vattenförbrukningen. Dra ner på köttet, byt ut ett mål i veckan till något veggo i stället. Bättre för din hälsa också. Eller skippa köttet helt och hållet, det är ju det allra bästa.

Och tänk efter om du verkligen behöver köpa ett par nya skor, eller väska.

Ett annat tips är att inte slänga matrester. Att spara dem och äta upp dem istället, innebär att vi inte behöver köpa ny mat lika ofta, vilket minskar vattenåtgången.

Det är rent generellt en väldigt låg medvetenhet om hurt mycket vatten vi förbrukar - och att vi faktiskt kan bidra till att spara på vatten. Även om vi har massor med vatten i här i vårt lilla hörna av världen, är det så mycket av det vi köper och förbrukar som kommer från andra mycket torrare delar av världen. Där de lider svårt av brist på vatten till det allra viktigaste, som att dricka och tvätta sig.

Många säger att vattnet kommer att bli den stora resursfrågan efter oljan, som i värsta fall kan komma att skapa nya konflikter på jorden.

Idag började World Water Week, och den hålls i år i Stockholm. Låt oss hoppas att alla de forskare och föreläsare och andra kloka människor som samlas där kan få fram bra lösningar på vattenfrågan.

1 kommentar:

Anonym sa...

vad har du för källa till dom här uppgifterna? skulle behöva till ett arbete snabbt!