fredag 31 oktober 2008

Hemma igen


Så var man tillbaka igen i höstmörkret. 2 plusgrader och snöglopp....

Vilken underbar vecka det varit där nere i Marsa Shagra, Egypten. Min dykning har verkligen fått sig ett uppsving, och nu är jag mer biten än någonsin!
Varför bor jag i ett kallt land, jag som är så frusen?

Om man kunde få dyka igen snart...

Vistelsen på Ecolodge Marsa Shagra bestod dock inte bara av fantastiska dyk, det var en förmån och en glädje att bli bekant med många av dem som jobbade där också. Det var dock inte alla som tog den chansen märkte man, en hel del ingick i rätt stora sällskap som enbart höll sig till sig själva.

När vi i vår familj är ute och reser söker vi alltid möjligheter att lära känna landet och dess invånare, så man slår sig i slang med alla man träffar. Tyvärr kan man se turister kan vara rent otrevliga och nedlåtande mot de människor som jobbar för att göra besökarnas vistelse så bra som möjligt. Det såg vi i och för sig inte så mycket av här nu, men t ex i Thailand var det påtagligt på sina ställen.

Något som påverkade vårt val att resa just till denna anläggning var dess inställning till miljön, och deras aktiva arbete att skydda reven i Röda Havet.
Annars var miljömedvetenheten inte särskilt påtaglig i Egypten, även om dess regering lär ska ha ett program för att komma tillrätta med t ex nedskräpningen. Det var helt sanslöst så mycket sopor som låg slängt i öknen längs med vägarna! Drivor och åter drivor.

"Vårt" ställe skiljde sig också mycket från vanliga turistanläggningar just genom sin opretentiöshet; det var ett ställe att bo och äta och dyka på. Det fanns inget annat, inget discodunk, inga plastiga miljöer, ingen pool. Bara havet, restaurangen, boendet och så naturligtvis alla dessa vänliga trevliga människor som jobbade där; Ahmed, Gama, Mohammed, Roberto, Enya, Mido...med flera med flera.

Visar en bild på en dugong, eller sjöko, som de kallas. Lustigt nog är det bara hannarna som går in i vikarna och betar. Var honorna gör vet man inte. Vi hade ynnesten att få se en. Vilket djur!

2 kommentarer:

KiJn sa...

Snygg han är mr L!

Just a Fair-y sa...

Hey you, Mr K - sjökossan VAR faktiskt väldigt fin. Han bar sina kilon med värdighet så att säga. Svårt att fatta hur nån kan bibehålla en sån kroppshydda på bara lite sjögräs dock....