fredag 22 maj 2009

Har inte Marit några barnbarn?

Idag uttalar sig Marit Paulsen igen om ekologiskt jordbruk. Citat från DI 2009-05-22: "Det finns utrymme för ekologisk odling för att hålla öppet landskap, bevara hantverk och kulturtraditioner. Men när det gäller mängder av råvaror till livsmedelsindustrin är konventionellt jordbruk mest resurseffektivt för livsmedelsförsörjningen i världen".

Jag är verkligen förvånad över Marits gigantiska okunskap... eller är det helt enkelt så att hon skiter i konsekvenserna av det konventionella jordbruket?

Om frågan bara handlade om vad som var mest resurseffektivt skulle väl ingen envisas med ekologisk odling! Då vore det ju bara att ösa på med kemiska gifter, genmodifiera allt som går och lås in alla djur på livstid och proppa dem fulla med antibiotika.

Om det inte var för den lilla detaljen att allt sånt slår tillbaks på oss själva.

Jordklotet kommer överleva denna misshandel, det är jag övertygad om. Men vi människor, om vi har något intresse av att våra barn och barnbarn ska fortsätta leva på denna jord, kanske vi ska fundera igen på hur vi beter oss.

Och då är inte konventionell odling en framkomlig väg.

Det finns väldigt enkla sätt att göra något redan nu idag. Dra ner på din köttkonsumtion! De flesta har en stor överkonsumtion av kött idag. Man äter mycket mer kött än vad kroppen behöver.

Minska ner på intaget till ett par gånger i veckan och du har gjort en jätteinsats för miljön!

Och inte bara det - det kommer frigöra massor med hektar jordbruksmark som kan användas till att odla växter, spannmål, bönor o dyl, som direkt kan gå till att mätta hungriga magar i fattiga länder. I stället för till våra överfeta magar.

.....

Inga kommentarer: