fredag 21 november 2008

Gurkmeja i chipsen?

En fredagskväll i november kunde man väl unna sig att skriva om något riktigt lättsamt, ja lite småtrevligt sådär. Men istället sitter jag bara och undrar över följande nyhetsnotis:
"Ämnet curcumin i gurkmeja kan minska den skadliga effekten hos det cancerframkallande ämnet akrylamid. Det visar en färsk kinesisk studie, presenterad i tidskriften Journal of Agricultural and Food Chemistry."

Jag kan inte sluta fundera på hur de kom fram till det. Alltså - man har det giftiga ämnet akrylamid. Man börjar grunna på vad man kan äta för att motverka dess skadliga effekter (i stället för att sluta äta mat , eller tillaga mat, med akrylamid).

Vad börjar man med? Man kanske börjar på A. Ananas? Nähä. Benmjöl? Citron, dill, e-vitamin, frömjöl, granbarr? Gula ärtor? Nähä. Men gurkmeja då? JA, det funkade!

Vilken tur.

Men man kan ju också börja i andra änden, och titta på hur man lagar mat utan akrylamid förstås. Fast då får man inte experimentera lika mycket kanske.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det påminner lite om skolmedicin. Bota symtomen istället för att komma tillrätta med den grundläggande orsaken bakom problemet.

Men inget ont om gurkmeja för det. Det är en superbra krydda som jag använder i nästan allt eftersom den är inflammationsdämpande.

Anonym sa...

man "tillagar" ioförsig inte mat med akrylamid ... det giftiga ämnet bildasd när man hettar upp stärkelse ... men visst är det konstigt hur användningsområden hittas.

Gurkmejas användningsområde troode jag var bara färgsättning + som ingrediens i senap och curry. Smar rätt beskt ensamt. Finns det något vetenskapligt belägg för det där med "inflammationsdämpande" eller är det mer new age?

Just a Fair-y sa...

Jo, Cpt Cook, jag uttryckte mig lite oklart där. Visst är det så, det var det jag menade att man borde tänka på hur man tillagar maten så inte ämnet bildas.
Jag har också läst något om gurkmejas välgörande egenskaper, det var inte så hemskt länge sen, och jag blev lika förvånad som du. Har alltid trott att det var att betrakta som något som bara ger lite färg. Men så var det visst inte.
Det för tankarna till något som brukar framhållas när skövlingen av tropisk skog kommer på tal - hur mycket det finns oupptäckt där, och en massa växter som kan ha alla möjliga fantastiska egenskaper. Botemedel mot en massa sjukdomar sägs ska kunna finnas där. Det finns mycket kvar att utforska. Bara de hinner innan skogarna är borta.

Anonym sa...

Det finns både vetenskapliga belägg och new age-belägg...

Anonym sa...

Okej... newagebelägg, den var kul. Om man surfar lite så hittar man medicin för allt.Själv blir jag misstänksam och tror inte på sånt som inte är bevisat genom tester. Men tycker man att man blir man frisk så funakr det ju ;)