fredag 28 november 2008

Svältkatastrof väntar i Zimbabwe

Läget i Zimbabwe är mycket allvarligt. Maten är slut och utsädet som ska användas för att så inför nästa växtsäsong är också slut. Den oerhörda inflationen gör också att den mat som går att köpa är så dyr att ingen har råd att handla den. I nuläget räknar man med att den ekonomiska och politiska krisen har drabbat barnen i så stor omfattning att en tredjedel av alla barn i Zimbabwe redan nu är undernärda.

Dessutom har kolerafallen ökat vilket kan leda till en större koleraepidemi. Barn som redan är undernärda är oerhört sårbara för sjukdomar och Rädda Barnen planerar för insatser som ska möta en koleraepidemi.

Enligt FN kommer mer än fem miljoner människor, varav två och en halv miljoner är barn, att drabbas av svält. Rädda Barnen samlar nu sina medarbetare i landet och insatserna kommer att öka kraftigt för att möta den gigantiska svältkatastrofen.

De räknar med att i ett första skede nå ut med mat till 80 000 barn samt se till att de barn som är undernärda får vård och behandling. Rädda Barnens program i Zimbabwe kommer också att innehålla stöd till familjer så att de kan komma igång och odla, få barnen tillbaka till skolorna, förse familjer med rent vatten samt att utbilda föräldrar i viss hälsovård och näringslära.

Du kan stödja Rädda Barnen med 10 kr genom att skicka ett sms. Skicka ordet "10KATASTROF" till 72 950.

Alla har råd med en tia. Gör det nu!

Inga kommentarer: