söndag 23 november 2008

Vampyrer med god musiksmak


Följde med min dotter för att se Twilight på bio. Hon upptäckte böckerna förra vintern och blev helt såld, så denna filmpremiär var efterlängtad.

Jag läste första boken och kan förstå varför den blivit en succé. Magisk realism har en stark attraktionskraft, liksom övernaturligt vackra människor. Vampyrerna i Twilight är mänskliga såtillvida att de kan vistas utomhus, gå i skolan och ha ett normalt arbete. Det sympatiska med huvudpersonen Edward och hans familj är att de har valt att avstå från att livnära sig på människoblod. Med hjälp av enorm viljekraft står de emot driften att döda människor, och håller sig i stället till att bara dricka blod från djur som de jagar i skogen. De ser sig som vampyrernas vegetarianer - ett intressant sätt att se på saken!

Och varför inte? Precis som vi gör skillnad på vilka levande varelser det är ok att äta (gris, ko, fisk går bra) och vad man inte äter (människor) så gör vampyrerna ett etiskt ställningstagande.

Men min största behållning är ändå musiken! Ett pärlband av otroligt bra ny musik raddas upp under filmens gång! Soundtracket har sålt rekordmycket, men jag vill hellre framhålla Iron & Wine (som jag missade på Way Out West i somras), Muse och The Black Ghost.

1 kommentar:

MissMagicGirl sa...

Jag såg den också igår!
Den var verkligen superbra. Du har rätt i att musiken var suverän! :D
Jag har inte läst böckerna men jag tänker!