tisdag 17 februari 2009

Välkommen till turistparadiset Maldiverna


650 000 turister njuter varje år av semester på Maldivernas vita stränder och smaragdgröna hav. Det är ett välmående örike med Sydasiens högsta BNP per invånare.

Baksidan av myntet heter sopor. Varje turist bidrar med 3,5 kilo per dag. Allt dumpas på ön Thilafushi, som tillkommit genom att man först slängde alla sopor i en lagun, som sedan vuxit till att idag utgöra en slags konstgjord ö.

Dit fraktas idag 300 ton avfall. Varje dag.

Ett så välmående samhälle borde ha råd med sopsortering, återvinning, resurshushållning....

Åker du dit som turist, ställ frågan hur de tänkt lösa problemet!

9 kommentarer:

Anonym sa...

Oj !
Ännu ett exempel på hur makalöst oansvariga och ignoranta vi är.
Vi tror verkligen att jorden är till för varenda liten nyck vi får och att den föralltid kommer att hålla.
Jäkla idioti.

Anonym sa...

Vill du vara med och 365:a världen och försöka förändra den? Maila mig så börjar vi där. Det finns stora möjligheter. navid@365saker.se

Anonym sa...

Här har vi ett fint exempel på vad resortresetrenden resulterar i som diskuterades tidigare i denna blogg.

Vi kan inte bara skylla på att de inte skaffar sig vettiga rutiner för att hantera soporna. Vi som reser dit är också ansvariga.

Välj resemål som inte erbjuder ett resursslukande utbud.

Det är ingen mänsklig rättighet att vara turist med den resursbelastning som den typen av turistande medför.

Tyvärr blir antagligen lokalbefolkningen dubbelt drabbade. De får ta konsekvenserna av miljöförstöringen och resursslöseriet utan att få mycket av pengarna vi spenderar.

manren sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
manren sa...

Idén om att välja resmål med bra sopsortering är ju bizarr....hur långt bort ligger maldiverna räknat i koldioxid????? Allt annat miljömässigt är litet jämfört med flyget....en gång var det häftigtatt åka till mallorca men nu duger inte europa åt bortskämda svenskar som försökr konsumera sej till mening i sina liv längre...

Det är ingen mänsklig rättighet att flyga flera hundra mil för att ha semester....inför en lag....en flygresa var tionde år....DÅ KUNDE DET BLI NÅGON SKILLNAD!!!!

Anonym sa...

Manren,,, suck! Allt modernt (utom fildelning förstås för det är ju gratis!!) är skadligt, eh? Ni muppar är er lika. Fatta att flyget är gigantiskt oxh alltså genererar gigantiska resurser. Även till att förbättra klimatet (om det nu behövs, mycket tyder på att hotet är fabriserat). MINST ett flyg om året är en bra lag.

Just a Fair-y sa...

Jag vill inte uppmana folk att resa mer än de redan gör, men OM man tänker sig att resa kan man hellre välja ett ställe som tar miljöhänsyn, än att bara strunta i det...!
Folk kommer inte vilja resa mindre i framtiden, och det gäller inte bara oss svenskar. Den framväxande medelklassen i Kina, Indien etc vill också ut och se sig om. Det är mänskligt.
Jag läste att enstaka långresor är mer försvarbara ur miljöhänseende än flera korta flygresor, t ex inom Skandinavien eller norra Europa. Så det kan väl vara en bra måttstock - ta tåget om du ska resa kort, och flyg om du ska resa långt.
Min förhoppning är att forskningen fortsätter med att försöka ta fram alternativa flygbränslen, som inte ska ha en så stor miljöpåverkan som det traditionella flygbränslet.

Anonym sa...

Hmmm. Lite fakta: flyg avger mest koldioxid (och även andra växthusgaser) vid start och landning, därav idén om att nonstopflygningar ger mindre klimateffekt än vid flera mellanlandningar. Men samtidigt sker långflygningar på högre altitud och där ger gaserna större effekt. Sammantaget: något mindre illa med nonstop, men i sammanhanget ändå rätt försumbart.

Flyget är den utan konkurrens största klimatboven. Den genomsnittlige världsmedborgaren genererar idag ca 4 ton CO2 per år. Svensken ca 6 ton. En resa resa till svenssons nya favorit Thailand genererar ca 3 ton - per person!

De stora miljöräddarna i Sverige är, om vi krasst räknar växthusgaser, faktiskt inte de som medvetet sopsorterar, ekokonsumerar och kollektivåker till jobbet, utan de som INTE flyger på semester. Andra ansträngningar är inte ointressanta, men de är rätt kosmetiska i det stora hela.

Ett grundproblem här är prisbilden. Flyg är, i förhållande till sin klimateffekt, alldeles för billigt.

manren sa...

Varför ska man flyga alls???? Jag älskar att resa och tycker att alla ska göra et, men LÅT DET TA DEN TID DET TAR!!! Det går fint att åka till Thailand utan att lämna marken.... Det tar längre tid och visst får vi offra en extra vecka av våra semesterdagar för att göra resan....men då är vi där igen..... är vi beredda att BETALA något litet som några dygns semester för att kunna resa utan att bli KLIMATVÄRSTING???? eller tycker vi att det är en mänsklig rättighet att få det GRATIS????

br, det finns mycket man kan lägga pengar på som skapar nya resurser, varför ska man välja just det som förstör klimatet mest????