måndag 9 februari 2009

Om kvinnorna i Iran


Det var ett starkt inslag på Nyhetsmorgon på tv 4 igår morse.

Filmaren och regissören Nahid Persson Sarvestani berättade om bakgrunden till varför hon gjort sin senaste film, Drottningen och Jag.
Allt från den tid när hon som barn fascinerades av shahen och hans Farah Diba som var som ett slags kungligheter tagna direkt ur sagans värld, och hur hon därefter blev en del av den revolution som störtade kungadömet och tvingade regentparet i landsflykt.
En del mycket känslostarka scener utspelade sig, både i Nyhetsmorgon när Nahid berättade om hur hennes bror blev hängd i Iran och även när Farah Diba berättar om förlusten av sin dotter.
Jag har sett Nahids båda tidigare dokumentärfilmer, "Prostitutionen bakom slöjan" och "Fyra fruar och en man". Det var annorlunda och fascinerande filmer, som ger en inblick i hur svårt livet kan te sig för kvinnor i Iran idag.
Jag vill gärna gå och se den här nya också, som har premiär på fredag. Skulle förvåna mig om den går upp här i Norrköping, men man vet ju aldrig.

Annars får man väl vänta till filmfestivalen i oktober, då brukar sådan här filmer visas...

Förresten - visst fanns Farah Diba som "filmis" på 70-talet?


.....

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du är helt rättvist införlivad i listan över "sköna bloggare": http://blogg.bums.nu/2009/02/veckans-skonaste-bloggare.html

Just a Fair-y sa...

Åh! Utmärkelserna haglar från Vassna....! I'm so proud...
Känner att jag kommer trivas ihop med en Estetjävel och en Ketchupmamma!
Thanxalot!