onsdag 15 april 2009

Apollo etikmärker hotell

Läste i DN på hemresan att Apollo nu satsar på att etikmärka de hotell man samarbetar med. Det är genom ett samarbete med Travelife, som är en sammanslutning av av europeiska resebyråer som arbetar för en hållbar turismutveckling.
Fair Trade Center kommenterar det med att det är ett bra första steg mot att skapa en hållbar turism. Men man måste involvera även fackföreningar och lokala organisationer för att åstadkomma ett transparent resultat, menar de. Helst ska ju oberoende parter granska arbetet med etikmärkning, så det är en hel del kvar att göra.

Hos Apollo betonar man att det handlar om att höja kunskapsnivån hos deras samarbetspartners (dvs hotellen) och det håller jag med om, det är rätt väg. Men det måste finnas en efterfrågan hos kunderna också, annars kommer ägarna aldrig att prioritera insatser som kostar pengar utan att de vet vad det leder till.

Så, om du ska ut och resa i sommar - ställ frågor till ditt resebolag, hur de jobbar med de etiska och sociala och miljömässiga bitarna. Och likadant om du tänker bo på hotell eller resort - fråga vad de gör för miljön, om arbetsvillkor för de anställda osv.

Vi gjorde ett studiebesök på en resort i Egypten. Det var oerhört grönt och blommande överallt vilket man lätt kan förstå slukar enorma mängder vatten i den värme som råder där. Det visade sig att all bevattning gjordes med det vatten som kom från duschar och toaletter. Det renades först givetvis, och användes alltså sedan för att hålla området grönt. Själv tycker jag inte det är försvarbart att anlägga sådan stora resursslukande grönanläggningar som det var där, men det var åtminstone bra att man återanvände vattnet så som det gjordes.

Anläggningen var för övrigt som en fantasistad, mitt ute i öknen. Rena Disneyland. Fascinerande på nåt sätt.... Där blir resan mer en verklighetsflykt än en upptäcktsfärd.


....

Inga kommentarer: