fredag 3 april 2009

Var kommer påskfjädrarna från...?


Efter debatten om dun i kuddar och jackor tidigare i år, funderar nog många på var påskfjädrarna kommer från? Har de också plockats från levande fåglar?
Och hur är det med färgerna egentligen?

En bekant berättade om deras vita katt som kom och var alldeles rosafärgad runt ansiktet och bröstet. De fattade först inte vad som hänt, men sedan hittade de spår av en röd påskfjäder som katten tuggat i sig. Färgen satt i länge på katten.

Nu ska man ju inte äta påskfjädrar, det är ju inte det som är tanken. Men man kan ändå fundera över vad det är för färger som används vid färgning av alla dessa fjädrar.

Konsumenter över hela landet har dock vaknat till och börjat ta reda på hur det förhåller sig. I Uppsala Nya Tidning skriver man t ex att fjädrarna de säljer är från amerikanska kalkoner, som avlivats i samband med Thanksgiving.
Någon annanstans läste jag att färgningen skedde i Danmark, och i vissa fall med miljövänlig färg.

Så det är en bra idé att fråga! Många handlare har tagit reda på hur det ligger till. Kolla med din!

Sen är det ju en annan sak att man kanske inte behöver köpa nya påskfjädrar varje år. Jag tycker de håller i åratal, i vissa fall är de riktigt fina när de blivit lite blekta....

Man kan också köpa helt naturliga fjädrar, med fina mönster, som fåglarna har tappat helt naturligt. Finns t ex på Furutorp.

....

Inga kommentarer: