måndag 2 juni 2008

Livet i Rom

Hemma igen efter några hektiska dagar i Rom. Åk gärna dit, åtminstone nån gång i livet. Men åk inte under högsäsong! Vad med turister det var. Och jag bidrog ju förstås... :-)

Under sista kvällens busstur "Rome by night" guidades vi av en multilingual kvinna som i extremt snabbt tempo berättade om olika monument och sevärdheter som vi passerade på engelska, tyska och franska.
Jag är glad att det inte var några spanjorer med på bussen för då hade hon dragit allt på spanska också.... Då skulle föremålet ifråga redan försvunnit ur sikte när hon kom till fjärde språket.

Men en kommentar fick mig att haja till rejält: när vi kom till stadsdelen Trastevere, som är en väldigt trevlig och rätt genuin del av Rom, fylld med restauranger av alla de slag. Där finns även en jättestor loppmarknad, och hon ville gärna rekommendera ett besök på den men samtidigt varna för ficktjuvar. Och det förklarade hon med att "vi har så mycket zigenare här förstår ni, och de är väldigt snabba av sig".
Hade hon sagt detta i Sverige hade hon blivit åtalad, frågan är om det är OK att säga så i Italien heller. Ingen på bussen höjde på ögonbrynen i alla fall.
Integrationspolitiken i Italien är över huvud taget inget vidare, vad det såg ut som. Och det delar de ju egentligen med hela Europa. Jämfört med USA och Canada som får ut 80 % av alla invandrare i jobb, så är det det omvända i Europa, 20 %. Och så klagar vi över att det är arbetskraftsbrist i vissa branscher. Det är verkligen dags att tänka om.

Inga kommentarer: