onsdag 4 juni 2008

Världens bästa foton...


....och vad de säger oss om mänskligheten. Vi har kommit till bilden som hamnat på plats 4, och den känner ju alla igen.

Children fleeing napalm attack. Tagen av Huynh Cong Ut, (kallad Nick) i Trang Bang Village under Vietnam-kriget.

Det är flickan vi känner igen, hur många gånger har vi inte gripits av fasa inför anblicken av den lilla 9-åriga tjejen, springande flyende från det annalkande molnet bakom, vad innehåller det, är det mer napalm? Vad händer därnäst?

Vad som inte är så känt är att bilden oftast visats kraftigt beskuren. Man har tagit bort en del av den högra sidan av bilden, och varför det? Jo, titta på soldaten som går där, vad håller han på med? Plockar upp en cigg? Och varför ser han så lugn ut? Är inte han rädd, är han inte berörd av barnen som springer skrikande bredvid honom?

Man tyckte kanske att bilden inte riktigt förmedlade hur hemskt kriget kunde vara, om det spankulerade en soldat där och tog det lugnt, till synes oberörd av det som hände runt omkring honom. Så den delen av bilden har allra oftast klippts bort.

Flickan, Kim Phuc, överlevde faktiskt, efter en lång tids sjukhusvistelse. Idag bor hon i Kanada och är gift och har två barn.

Inga kommentarer: