onsdag 9 juli 2008

Handla lokalt!

Jag upphör aldrig att förvånas över så mycket skit det finns att köpa. Jag var på en stormarknad idag, och det var nog minst 4-5 månader sen sist.

Innan jag var där hade vi varit och besökt min goda vän L, och hon berättade om sin resa till USA som hon företog rätt nyligen. Bland annat hade hon varit ute på någon slags stormarknad, någon jättelik mataffär, och bara gått runt och förundrats över hur mycket konstigt det fanns att köpa där. Och det är uppemot 90 % som man aldrig sett förut, helt fascinerande.

Jag kände något liknande när jag besökt ett av de stora köpcentren utanför stan efteråt. Så mycket meningslösa "livsmedel" eller vad man ska kalla det. Tjugo olika sorters strössel till glass, bara det. Ännu fler olika slags flingor, massor av mer eller mindre färdiga rätter i oändliga rader av frysboxar....

Och allt går ut på att "storhandla". Folk tror att de tjänar pengar på att handla mycket och stora förpackningar, när de i själva verket bara förlorar på det. Ju mer man har hemma, desto mer äter man. Folk får övervikt, och blir fattigare på det. Och massor med mat hinner bli dåligt innan man hunnit äta upp det, och så slängs det.

Men det håller på att komma fram en motkraft till detta, vilket gläder mig enormt. I stan dyker det upp mer och mer små butiker specialiserade på livsmedel; ostaffärer, fiskaffärer, visthusbodar... Tyvärr är det mesta sådant ganska dyrt, ibland jättedyrt, så det är bara de lite bättre bemedlade som kan unna sig att gå och köpa fina bitar parmesan och sjötunga till helgen.

Men om trenden fortsätter så kanske vi kommer återfå gamla tider mjölkaffärer, frukt & grönt-affärer osv... Man kan ju alltid hoppas, och drömma.

2 kommentarer:

Lottie sa...

Hej "hon som räddade världen"!

Jag blev glad när jag läste ditt inlägg om hur vi handlar nu för tiden. Under en lång tid har jag blivt så ifrågasatt och t.o.m. blivit kallad "snobb", p.g.a. att jag inte storhandlar. Äntligen någon som tycker som jag.

Visserligen är vi ett väldigt litet hushåll, jag och min dotter, så det lönar sig i vilket fall inte att dra iväg utanför stan, enda gången vi gör det är när vi letar kläder, men det slutar oftast med att vi handlar i centrum i alla fall.

Det krävs mycket kunskap idag, av oss konsumenter, för att vi ska kunna handla miljövänligt och rättvisemärkt och sånt, vi måste alltid tänka efter, och jag tror folk i allmänhet lever ett för stressat liv för att orka med, det är inget försvar men det kan vara en förklaring. Sen väntar och väntar jag på att folk äntligen skall upptäcka hur lurade vi blir, hela tiden ...

Jag stämmer in i din dröm om ett lugnare och mer nära samhälle.

Just a Fair-y sa...

Och hej på dej, Lottie! Jag blev glad att läsa din kommentar också! Jag håller med dig om att det kan betraktas som lite snobbigt att handla lokalt, i närbutiker osv, men ärligt talat tror jag man vinner på det i längden. Vi sparar bensin, tid, och vi handlar bara det nödvändigaste, så mycket som går åt ungefär. Visst krävs det lite kunskaper, man behöver lära sig att känna igen några märken som kan vägleda en. Men det kan det verkligen vara värt. Jag brukar hålla kollen efter KRAV-märkt, rättvisemärkt, nyckelhålsmärkt, Svanen-märkt... ja, det är väl ungefär det. Det räcker ju rätt långt.