onsdag 16 juli 2008

Världens bästa bilder - grande finale


Nu är det dags att komma till final när det gäller serien "Världens bästa bilder, och vad de säger oss om mänskligheten".

På första plats i denna lista ligger en bild som inte är tagen av en människa.

Utan av Voyager 1, NASA:s obemannade rymdsond, som varit ute och snurrat i världsrymden sedan 1977. Den är faktiskt det föremål som tillverkats av människan som befinner sig allra längst bort från jorden. Just nu är den ungefär 16 miljarder kilometer från solen.

Helt obegripligt att ta in. Men så är det.

Den här bilden, Pale Blue Dot, är tagen på ett avstånd av 6,2 miljarder km från jorden. Ser du jorden, vår lilla planet, som en liten prick mitt i det ljusa stråket till höger i bilden?

Man får lite perspektiv på saker och ting, eller?

Vackert är det hur som helst. Och visst kan det väcka tankar, om mänskligheten till exempel. Vi kan tillverka maskiner som är så fantastiska att de kan färdas enormt långa sträckor i rymden, som denna Voyager. Men vi kan inte se till att våra egna invånare på jorden får mat för dagen och tak över huvudet.

Och vad liten och sårbar vår lilla planet ser ut.Och med detta avslutar jag den här serien med de tio bästa bilderna, ett urval som ursprungligen gjorts av Gerard Saide.

Hans motto var för övrigt: "Believe none of what you hear, and half of what you see". Det var vad hans mamma alltid brukade säga, och det är väl klokt att hålla i minnet.


Jag kommer nog att fortsätta med lite bilder på det här temat, för övrigt. Och du får gärna tipsa mig om du vill? Vet du någon bra bild som också säger oss något om mänskligheten?

Maila mig på info@justeafair.com

Inga kommentarer: