måndag 1 september 2008

Gör nåt då!

Förhoppningsvis är diskussionen om huruvida det är vi människor som orsakar klimatförändringarna inte längre så aktuell. De allra allra flesta är på det klara med att – så är det.
Trots det ser man i påfallande ofta att man i olika inlägg i debatten börjar med att hänvisa till att ”forskare världen över är ense”, ”forskare påvisar”, ”nya forskningsrön pekar på” osv. Det är naturligtvis arvet från upplysningstiden som är kvar än i dessa dagar. Allt måste gå att bevisa empiriskt med naturvetenskapliga metoder.
Jag påstår nu inte att forskare inte skulle ha rätt. Så klart de har och det är ju gott och väl. Men. Vi skulle faktiskt kunna dra en hel del slutsatser bara genom att se oss omkring. Använda lite förnuft. Hur bra växer en planta som fått olja eller bensin över sig? Inte alls. Hur mår fiskarna när det släppts ut föroreningar i vattendragen? De dör.

I USA pågår just nu en rörelse som heter WE – can solve the climate crisis. Där ställer man krav på sina ledare att börja agera nu för att hitta alternativa energikällor. (Nåt som man för övrigt skulle önska att de börjat med för 25 år sedan…)
Nå, det är ju bra att det ställs krav. Vad som gör mig lite nedslagen är att det är 1,5 miljoner amerikaner som skrivit under än så länge. Vad gör de andra 300 miljonerna då..?

3 kommentarer:

N sa...

Ursäkta mig, "hur bara växer en planta om man häller olja över den"? Naturligtvis inte bra alls, lyckligtvis använder vi inte vår olja till bespruta åkrar. Men om man däremot eldar upp oljan och på så vis producerar koldioxid så växer plantan alldeles utmärkt. Koldioxid är ju som du vet en viktig del av fotosyntesen. Så viktig att man ofta ser till att öka halten av koldioxid t.ex. växthusodlingar. Det farligaste med hysterin kring klimatfrågan är att människor har fått för sig att CO2 är ett gift. Det är det icke, faktum är att CO2 är själva grunden för stort sett allt liv på jorden, (växterna i sin tur producerar det syre vi människor har ett så stort behov av). Så nej jag kan inte riktigt se den direkta påverkan av CO2 utsläppen, och det gissar jag att ingen annan kan egentligen heller. Däremot kan man spekulera kring det, och förhoppningsvis kommer forskarna fortsätta vara oeniga om resultaten. Skulle de inte vara det vore det ju bara en fråga om propaganda och det vore verkligen tråkigt.

Givetvis, när man förbränner olja produceras en mängd andra otrevliga ämnen också, de flesta som inte är ett dugg nyttiga för levande varelser. Men det är gifter, inte växthusgaser. Förutom kvävet då, som alltid glöms bort, som inte bara är en växthusgas, utan också bidrar till övergödningen av havet.

Just a Fair-y sa...

Jo, jag förenklade nog det hela, men du fattar poängen ändå. Och forskarna är rätt ense nu. Det vore verkligen tråkigt om alla deras forskningsresultat bara var propaganda. För vad, i så fall....?

Däremot är ju oljebolagen duktiga på det.

N sa...

Tja, egentligen förstod jag inte poängen alls. Även om jag håller med om den, fast av andra skäl. Alternativa energikällor är ju absolut nödvändigt, för oavsett om våra Co2 utsläpp påverkar eller inte påverkar klimatet så kommer oljan ta slut förr eller senare, vilket är ett problem eftersom hela vår ekonomi baseras på den. Så naturligtvis måste vi lära oss att bli mer energi-effektiva och hitta riktiga alternativ till oljan innan den tar slut.