tisdag 30 september 2008

Övergivna platser


Jag tror de flesta människor berörs av gamla övergivna förfallna platser. En del tycker det är otäckt, skrämmande och vill därifrån fortast möjligt. Andra fylls av nostalgi och gamla minnen och kan gå runt i evighet och prata om hur det var här och där, och återge fragment av minnen som kommer åter.

Sen har vi sådana som är helt sålda på detta, och dit hör till exempel Jan Jörnmark.

Han är ekonomihistoriker som har lyckats förena detta med ett intresse för internationell företagsamhet och globalisering. Resultatet kan ses på hans hemsida, där han visar upp alla de platser han dokumenterat med sin kamera, alltifrån Jurmala utanför Riga (där jag själv tagit massor med bilder på gamla förfallna spökhotell) till Gusum, en liten avfolkningsby en gång vida känt för sitt bruk.

Två böcker har det också resulterat i. Hans bilder är så himla vackra, och återger verkligen den där känslan av både lugn och stillsamhet, samtidigt med en pirrande oro över vad ska man hitta i nästa rum, om hörnet?

En viktig dokumentation över det som en gång varit, och alla de drömmar som de representerar.

Vad kommer vara kvar av våra egna hus om hundra år? Huset du bor i? Som ditt jobb ligger i? Skolan du går i? Och så vidare... Intressant att fundera på.Bilden har jag tagit i Jurmala, utanför Riga. Ett övergivet gammalt hotell. Man kan höra svag musik tona ut när man går förbi....

Inga kommentarer: