torsdag 8 januari 2009

En plastig värld


Köpte tidningen Reko förra veckan, och har hunnit läsa en del i den nu.

En skribent beskrev hur hon beslutat sig för att ha en plastfri månad, och redogjorde så för de olika inköp som alltså inte blev av, eller som kanske landade i något helt annat, just för att hon blev tvungen att tänka igenom: är det plast i den här?

Och det är verkligen skrämmande - det är ju plast i allting! Vi konsumerar plast något helt otroligt! Reportaget fick mig verkligen att tänka till.

Med tanke på att plast aldrig någonsin bryts ner, utan finns kvar i all evighet, så måste vi helt enkelt börja sluta. Det är inte försvarbart att fortsätta fylla på plastbergen - i haven finns t ex jättelika ansamlingar av plast som bara flyter omkring och som fiskar, sköldpaddor, fåglar m m fastnar i. Samt att de läcker giftiga ämnen. Ämnen som sedan återfinns i människors kroppar, var de än sen lever på jorden.

Ämnet Bisfenol A, som avges ur plasten när den blir nött, gammal eller upphettas (värms i mikron?) misstänks vara cancerframkallande, och kan påverka minnet. (Kanske en förklaring till mitt dåliga minne!) För att inte tala om melamin-skandalen i Kina. Det går att räkna upp hur mycket som helst.

Det får bli ett senkommet nyårslöfte (löften är bra när de än sen ges) att jag ska minska rejält på min - vår - plastkonsumtion.

Ett enkelt sätt att börja är att tacka nej till alla de små plastpåsar som butiker gärna vill lägga minsta sak i. Det räcker med att du tar med dig kvittot. Det du köpt lägger du i din medhavda väska, tygkasse eller vad du nu har.


...

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket bra, man borde verkligen spara in på platsen! Såg du VBS reportage om havet som kryllade av små, små plastbitar?
http://www.vbs.tv/video.php?id=1485308505