måndag 19 januari 2009

Vilken framtid...?!

Hur kommer det bli i framtiden egentligen? En som dristat sig till att spå om framtiden är chefen för miljöfrågor på World Economic Forum, Dominic Waughray. Och enligt honom ser det mörkt ut. Mycket mörkt.

Den "kris" vi sett nu är bara en mild västanfläkt mot vad som komma kan.

Waughray pekar bland annat på att vi kraftigt har undervärderat riskerna i det sätt som vi lever på och hur vi utnyttjar jordens resurser.
Om vi inte genomför stora strukturella ekonomiska förändringar, kommer ingen kommande generation få uppleva samma välstånd som vi har haft, säger han vidare. Vi kan inte fortsätta i de gamla spåren. Om bara elva år kommer det finnas hisnande 150 miljoner klimatflyktingar, enligt FN:s klimatpanel. Idag är den officiella siffran på dem 28 miljoner.

Och, som vi ju har hört tidigare, vattenfrågan kommer bli den stora knäckfrågan för mänskligheten. År 2030 kommer nästan fyra miljarder människor bo i områden som saknar tillgång till vatten. Det är så stort att det inte går att fatta.

Det här är ingen rolig läsning, men vi måste ta det till oss. Och vi måste göra något. Vad gör vi?


...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är inte heller nån stor optimist, och vad ska man göra? Det är som om alla vet vad man ska göra, men ingen kan göra det. Likadant som att försöka leva sunt och sluta äta socker. Alla vet att man borde, men sen då... Det enda man kan göra är att blogga...

Anonym sa...

Tung läsning, http://www.e24.se/samhallsekonomi/varlden/artikel_1010693.e24 men det är väl ungefär vad man har känt på sig när man betraktar vår rovdrift och meningslösa konsumtionshets.
Vad kan man göra? Man kan som Juste a fair-y fortsätta prata/skriva om det. Den här bloggen är ett lysande exempel på det!

Man kan försöka kliva av det skenande tåget. Sluta köpa meningslösa saker, minska sin konsumtion och där med belastning på vårt klot. Det är inte lätt, jag har inte lyckats än men till viss del iaf.

det viktigaste är att man åtminstone försöker... eller?

Anonym sa...

Du väcker upp viktiga frågor som egentligen berör alla människor, frågan är ju hur man ska kunna få alla att lyssna och ändra sitt beetende så att våra resurser komma räcka längre

Just a Fair-y sa...

Ja, alla vet man borde göra men ingen vet hur. så sant... Är det Mr Obama som kan ge vägledning? Inte ensam förstås, men jag tror han har goda chanser att påverka i rätt riktning.