fredag 28 mars 2008

Principer för alla väder

Ett av mina favoritcitat är det här av Groucho Marx: -Jag har mina principer. Och om de inte passar, så har jag andra!

Just den devisen verkar passa fint för Sveriges regering. Och de flesta andra regeringar i Europa med för den delen.
Det jag lackar till om gäller "vår" hållning gentemot diverse diktatur/förtryckarstater av olika slag. Ta Kina till exempel.

Det spelar uppenbarligen ingen roll hur mycket de skjuter ihjäl tibetaner, stöder andra diktaturer och krig och folkmord i Afrika, och förgiftar sitt eget folk och låter dem jobba för slavlöner utan några som helst rättigheter. Sveriges hållning är att vi ska fortsätta idka handel med Kina, för det gynnar demokratins utveckling.

Hur då, skulle jag vilja veta.

Men ta Kuba, som ett andra exempel. Där ska vi inte på något sätt ha några kontakter, handla med dem eller något, för så länge de inte anpassar sig och blir en marknadsekonomi så ska vi inte ha med dem att göra. Då gäller helt andra principer, alltså.


Kina = handla, så blir de en demokrati.
Kuba- handla inte, förrän de blir en demokrati.

Det är så logiskt, eller..?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nu handlar vi dock en hel del med Kuba. Flera sv storföretag finns där. Vi ger också bistånd. Gäller även övriga EU.

Bojkotter/embargon har varit en populär USA-metod (Irak, Kuba, Moskva-OS 1980) men de har aldrig gett önskat resultat.

Komplicerat.

Just a Fair-y sa...

Jodå, visst gör vi det. Men hos Exportrådet kan man läsa att Sverige genom EU kräver att ett helt utvecklat samarbete med Kuba "förutsätter förbättringar vad gäller civila och politiska rättigheter och demokrati."
Medan samma Exportråd säger att när det gäller Kina så är utökat samarbete och handel "det bästa sättet att Kina utvecklas mot ökad demokrati och pluralism". Nog är det skillnad på dessa bägge förhållningssätt...?
Men jag vill på intet vis förorda bojkotter, det är nog inte rätt väg att gå.

Anonym sa...

De sanktioner EU införde mot Kuba 2003 innebar begränsningar vad gällde regeringsbesök och deltagande i kulturella evenemang. Som en markering skulle man också bjuda in kubanska dissidenter. Några handelsblockader (som du antydde fanns) har inte beslutats om.

EU har dock ett embargo mot Kina (gällande vapenexport).

EU skriver i resolutionen: "Den amerikanska konfrontationspolitiken som varat i över 44 år (embargon osv.) är inte ett konstruktivt sätt att arbeta för förändringar och reformer hos den kubanska regimen."

Vilket väl är ungefär vad exportrådet skriver om vår relation till Kina.

Skillnaden är nog inte så stor ändå.

Just a Fair-y sa...

Nä, du kan säkert ha rätt i det. Du är nog mer påläst än jag i detta ämne. Men det jag ville få fram var min upplevelse av att vi har en rätt mesig attityd till Kina, i alla sammanhang idag. Vi ska inte bojkotta OS-invigningen, vi ska blunda för alla övergrepp som görs och utveckla handeln till vilket pris som helst. Det känns inte rätt.