måndag 10 mars 2008

Foto med liv och död


Sally Mann har blivit rejält ifrågasatt, framför allt i sitt hemland USA, när hon visade sina bilder av sina egna barn, som av många i det bigotta landet uppfattade som gränsande till pedofiliska bara för att barnen var, som barn brukar vara, naturliga och inte påklädda när de badade till exempel.

Men allra mest kritiserad blev väl bilden där Sally tillsammans med sina två döttrar står upp och kissar. Det ansågs som så provocerande att hon avråddes att någonsin visa bilden. Som tur är har hon på senare år vågat strunta i det rådet. Den bilden tycker jag är så befriande på något sätt, de är som tre stora starka nymfer, som vågar göra precis vad de vill, och storskrattar hela världen i ansiktet medan de gör det!

Ett annat drag hos Sally Mann som jag fascineras av är hennes utforskande av döden. En del av hennes bilder på hennes egna barn kan uppfattas som bilder av döda människor. Det är det inte i det fallet, men hon har även fotograferat döda kroppar på en forskningsstation någonstans i USA. Men de är tagna med allra största respekt, och visar faktiskt att det går att förmedla ett slags ömhet i en bild, till och med av en döds ansikte.

Inga kommentarer: