torsdag 12 mars 2009

Vad är världen värd?

De europeiska ledarna vet att de rika länderna måste avsätta pengar till utvecklingsländerna så att de kan minska sina utsläpp av växthusgaser och anpassa sig till klimatförändringarna.

Just nu är de samlade i Bryssel allihopa, men än så länge har man inte kommit överens om hur mycket pengar man ska avsätta. Tanken är att varje land ska betala utifrån sin kapacitet och hur mycket utsläpp landet har.

Det skulle innebära att EU skulle betala 35 miljarder per år t o m 2020. Det motsvarar i Euro 1.30 per person. En bussbiljett ungefär.

Och ändå kan de inte bestämma sig. Mest motsträvig är den polska regeringen. Där vill man inte diskutera några pengar och är inte beredda att betala för de stora utsläpp man är skyldiga till idag.
Nu är det upp till de beslutande att komma till skott inför det stora toppmötet den 19-20 mars. Om man inte kan komma överens tills dess, äventyras möjligheten att komma överens vid FN:s klimatmöte i Köpenhamn i december i år. Och det kan komma att kosta oss livet, bokstavligt talat. Så vad är 1,30 Euro?

Hjälp till att övertala Polens premiärminister Donald Tusk att sluta blockera ett avtal mot klimatförändringarna. Skicka honom ett meddelande här, ett e-mail som ber honom att leva upp till sina ord om att visa solidaritet med utvecklingsländerna.

Ett brev betyder så mycket. Mer än någonsin.

...

Inga kommentarer: