måndag 26 maj 2008

Mat är pengar

FAO, FN:s jordbruksorganisation, räknar med att matpriserna i världen kommer att öka med 25 procent i år. I fattiga länder kommer det att bli 40 procent dyrare att importera mat. Det är alarmerande siffror! Och det här har gått enormt fort! Det är katastrof för många miljoner fattiga världen över.
Men vad gör vi här i det rika Sverige? Jo, tyvärr är det många som inte vill ta in dessa fakta om hur det är ställt ute i världen, utan gnäller i stället över hur dyrt allting blir. Olja och bensin är dyrt, -bojkotta oljebolagen så de lär sig en läxa, uppmanas det till i ett kedjebrev jag fick idag. Som om vi inte hade råd att betala....

Och maten är för dyr, klagas det över. I åratal har det varit ett ensidigt fokus på att mat ska vara så billig som möjligt. Det är bra konstigt tycker jag. Varför ska den det? Mat är ju det allra viktigaste, det ska väl få kosta?
Dessutom ska vi behandla mat med respekt. Det kastas ofantliga mängder mat varje dag. Varför det? Alla matrester går att ta vara på. Vi gör alltid matlådor av allt som blir över efter lagade middagar. Vi spar pengar och äter bättre än om vi gick ut på restaurang.

Så, några enkla tips för att motverka höjda matpriser , på lång sikt, är:
Sluta med, eller minska åtminstone, på din köttkonsumtion.
Köp lokalodlat och efter säsong. Återupptäck kålrötter, vitkål och dyl, och låt det bli basen i vinterkosten.
Ställ bilen och gå i stället, om det är möjligt. Du sparar pengar varenda gång, och får motion, och tid för dig själv. Bara positiva effekter!

Det finns ännu mer att göra, fyll gärna på listan!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Okey,här kommer ett tips.... Höjda matpriser beror mest på nords omoraliska och än så länge lyckosamma försök att konkurrera ut syds producenter med hjälp av tullar och jordbrukssubventioner (som är 5x större än det samlade ekonomiska biståndet till Afrika). Tex EUs. Att bara äta svenska kålrötter är därför att backa in i västvärldens kapitalistiska röv (ursäkta....). Så gör tvärtom. Köp tomater från Argentina, kaffe från Nicaragua, potatis från Marocko. Då flyter kapital åt rätt håll och på det enda sätt vi känner till som funkar. Genom handel. Hittar du någon gång en ipod, en elektrisk korkskruv lr en bikini från ett Senegalesiskt företag så köp tre. Industrivaror ger mer vinst och därför också mer potentiell rättvisa.

PS. Fast jag gillar kolrötter.

Just a Fair-y sa...

Visst har vi tullar och annat som gör det svårt för syd att exportera till nord. Men det är inte det som drivit upp matpriserna så enormt som skett på senaste tiden. Det är oljepriset, den skenande köttkonsumtionen, produktionen av biobränsle av majs med mera.
Jag tror också på att handel kan hjälpa, och kaffe lär vi väl inte (än så länge) kunna odla här så det kommer vi att köpa. Men då ska det vara Rättvisemärkt, för annars blir det inte mycket över till kaffebonden.

Anonym sa...

Jag fattar inte riktigt vad du menar. Så jag ställer två frågor istället: Vill du att Afrika ska bli lika rikt som Europa? Hur ska det i så fall gå till?