onsdag 28 maj 2008

Uppror för maten

Min gulliga gamla svärmor orkar inte längre laga sin mat själv, och får nu mat levererad hem varje dag från hemtjänsten. Hon har sån tur att den faktiskt är lagad på orten där hon bor, vilket betyder att den är ganska nylagad när hon får den, och förhoppningsvis har kvar näringsämnen och vitaminer.

Men så är det inte för alla tyvärr. På många orter runtom i landet får barn på dagis, sjuka på sjukhusen och de äldre på boenden eller i hemmen, mat som lagats för länge sedan och sen behandlats med olika metoder för att förlänga hållbarheten med mera. Därefter har maten transporterats långa sträckor, ibland till och med från ett annat land. Pannkakor som serveras på dagisarna kan vara tillagade i England!

Camilla Sparring i Svärdsjö är det dock ruter i! Hon har startat Camillas matuppror, som kräver att närproducerad/lagad mat ska prioriteras inom skola, vård och omsorg, att matindustrin ska undvika tillsatser som t ex smakförstärkare, onaturlig behandling av livsmedel för att förlänga hållbarhet osv. Du kan läsa mer på sajten www.camillasmatuppror.se

Skriv på du med!

Inga kommentarer: