fredag 16 maj 2008

Sagan om Community Bridge




I den lilla staden Frederick, strax utanför Washington DC, fanns en gång en synnerligen tråkig och ful betongbro. Ingen brydde sig särskilt mycket om den, den var som tusen andra tråkiga broar, bara där för att passera över en flod.

Men så kom en konstnär nån gång i början på 90-talet på att den här bron kunde förvandlas. Den kunde bli till den vackraste och mest fantastiska bro någon nånsin hade sett.

Och så började sagan om Community Bridge.

Bron skulle målas med illusionsteknik, trompe l'oeil, för att ge sken av att vara byggd som en gammal stenbro, övervuxen med murgröna. Och varje sten i bron skulle ha en bild, en symbol av något slag. Och sakta började bron att förvandlas.
Alla invånare i den lilla staden fick vara med och lämna idéer på vad för slags bilder de tyckte skulle pryda stenarna. Och artister från när och fjärran kom och hjälpte till att måla.

Några särskilda motiv som fått lite större utrymme är till exempel en järngrind med rika ornamenteringar, en staty i en alkov, en liten väggbrunn med fåglar som dricker, och den mest fantastiska av alla, Archangel, som föreställer en flicka med änglavingar som tittar ut genom ett runt fönster. Men det är bara från en alldeles särskild vinkel som man kan se henne, från alla andra håll blir det en mycket grotesk och vanställd bild.

Vid det här laget har människor från hela världen bidragit med förslag på motiv som ska målas på bron. Man kan fortfarande lämna in förslag, så det måste väl finnas en och annan sten som är kvar ograverad.

Hela projektet har betytt massor för staden och för människorna som bor där. Man har fått något viktigt att samlas kring, något som skapar gemenskap och enar. Och det drar besökare från när och fjärran.
Jag vill också dit nån gång.

Inga kommentarer: