måndag 5 maj 2008

The higher they climb....

Det här med social status är ett intressant fenomen. Jag läste häromdagen att social status är extremt viktig för människor, men även för djur har det visat sig. Apor till exempel, de tycker om att titta på bilder av andra apor som står högt i rang.
Och det gör väl människor med då får man anta, varför skulle tidningarna annars vara fyllda av stjärnor, kändisar, makthavare osv.
Men vi har olika stark mottaglighet för detta. En del upplever en så stark lyckokänsla av att få makt, status, pengar, att de är beredda att sätta allt de har på spel för att klättra högre.

Och jag undrar om det är detta som kan göra att vissa människor kan genomgå en fullständig personlighetsförändring på grund av maktruset. Ta Robert Mugabe till exempel. Det är för mig fortfarande helt obegripligt att denne man kunde vara en frihetskämpe för sitt folk på 80-talet, som skapade ett välstånd utan like med Afrikas bästa sjukvård och skola. Och idag är han en maktgalen diktator som sätter hela sitt land, sitt folk, på ruinens brant, låter människor dö om de tycker annorlunda och är beredd att fuska sig igenom vad som helst för att behålla makten.

Karln är narkoman alltså, hög på makten och av att befinna sig på toppen. Han vill inte falla, för det kommer göra så ont. Men det här går inte längre Robert. Ge dig nu.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Välkommen till tävlingen och lycka till! :)

Just a Fair-y sa...

Jag tackar så mycket för det! :-) Det ska bli så spännande!