söndag 14 december 2008

Barn och djur

Det är inte helt ovanligt att barn önskar sig ett djur i julklapp. En liten gullig hamster, eller ett marsvin, eller kanske en fågel.
Tyvärr är det alldeles för många av dessa som efter de första veckornas intensiva uppmärksamhet och gullande med, hamnar i ett hörn där barnet helt glömmer bort sitt lilla djur. En irriterad förälder städar pliktskyldigast då och då, men i övrigt glömmer man bort att ta upp djuret regelbundet, se över hur det mår osv. Klor växer, även tänder kan växa snett, djuret kan få någon ohyra eller sjukdom. Det ser man inte om man inte verkligen tar upp det och undersöker ordentligt. Djur som inte blir ompysslade blir också alltmer osociala och rädda när det någon gång sticks ner en hand i buren.

Så mitt förslag till er som har funderingar på att skaffa ett sällskapsdjur till era barn: bli djurvakt en eller ett par veckor till ett djur vars matte/husse ska resa bort ett tag. Det har flera fördelar; matte/husse blir jätteglada att någon kan ta hand om deras lilla djur, ni får prova på att ta hand om ett, och se vad det innebär, och hur stort intresset verkligen är hos barnet!
Det enklaste är att sätta upp en lapp i närmaste större zoobutik eller på kvartersbutikens anslagstavla. Eller på jobbet, om där finns en anslagstavla.

Det här skulle man kunna utveckla med en nätsajt, där man kunde förmedla kontakter mellan de som vill hitta någon som kan hjälpa till med deras djur och de som är villiga att åta sig det. Kanske en idé att utveckla... Om det inte redan finns förstås.

Vad tror ni, är det en bra idé?

Inga kommentarer: