fredag 5 december 2008

Heja Indiska!

Kläder och skor som packas upp i ute butikerna ger personalen eksem och luftvägsproblem. Det skriver tidningen Market om denna vecka. Bik Bok berättar att de hanterar detta arbetsmiljöproblem genom att lufta kartongerna, och att använda handskar när varorna packas upp.
Det löser förstås de akuta bekymren – men i grunden kvarstår ju ett jätteproblem; i tillverkningen har en mängd kemikalier tillsatts för att förstärka färger, förhindra mögelbildning, flamskydd med mera. Dessa kemikalier påverkar hälsan för de människor som jobbar där – i asiatiska länder som Indien, Kina, Malaysia osv – men också miljön i form av utsläpp i mark, vatten och luft.
När vi konsumenter har köpt kläderna tillråds vi att tvätta dem innan användning – och så går resterande gifter ut i våra vattendrag.
Och de stannar inte här – rester av vissa mycket svårnedbrytbara ämnen har återfunnits i isbjörnar! Och de går ju inte på svenska stadsgator – vad man än sen tror i andra delar av världen… ;-)

Så vad ska göras åt denna problematik? Indiska har hittat en lösning på hur man undviker att behöva gasa containrarna med kläder innan de går iväg från tillverkningen i Indien. (Anledningen till att man gasar dem är att undvika mögelangrepp eller ohyra, det är ju fuktigt och en helt annan insektsfauna där).
Så vad gör de?
Jo, man skrubbar rent containrarna innan de packas med varor. Simsalabim, det blir rent.

Är det inte helt genialiskt! Back to the roots, säger jag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha, det är så enkelt att ingen kunde tännkte på det...