måndag 22 december 2008

Lyckan kommer till jul?


Jag läste en insändare på debattsidan i grannstadens tidning Corren idag. Jag tycker inlägget var så tänkvärt att jag vill återge det i sin helhet här.

"Köpa mer är fel lösning

Genom att vara nöjda med det vi har kan vi rädda jorden, skriver ANNIKA LILLEMETS, gruppledare (mp) Linköping.

Somliga beklagar att julhandeln kanske inte slår rekord i år igen. Men om alla konsumerade som svenskar behövs tre jordklot till. Och de som har sina materiella grundbehov uppfyllda, blir just inte lyckligare av mer prylar utan behöver få bidra efter förmåga till större syften än egen vinning, i gemenskap med andra. Det finns forskning på hur olika aktiviteter påverkar vår lycka. Sex, umgänge, bön och meditation tycks göra oss lyckligast men shopping kom långt ner på listan.

Trots detta basuneras den falska lösningen ut allt mer desperat: köp mer, bara så häver vi krisen! Köp mer, bara så får vi råd med lärare och läkare! Köp mer, bara så räddar vi jobben!

Vi måste tänka om. Oändlig tillväxt är inte möjlig i en ändlig värld. Det är de fattiga som behöver ökat materiellt välstånd. Välfärd måste inte enbart finansieras genom skatt på arbete och konsumtion. Vi måste inte lönearbeta 40 timmar/vecka för att upprätthålla en allt mer ohållbar konsumtionsnivå som inte ens gör oss lyckliga längre. Den amerikanske företagaren Peter Barnes ger i boken Capitalism 3.0 exempel på hållbar finansiering som avgifter på utnyttjande av naturtillgångar. Alaska delfinansierar sin samhällsservice så. Amerikanska kommuner driver företag, allt från hotell till golfbanor, i samma syfte.

Baserat på en grundlig genomgång av forskningen och tillståndet i världen, uppskattar Lester Brown i boken Plan B 3.0 att vi kan stabilisera klimat och folkmängd, återställa ekosystem och utrota fattigdomen, till en kostnad motsvarande 1/6 av världens militärutgifter.

Vi kan alltså välja medicin, skolor och vindkraftverk i stället för vapen och soldater eller glädjelös lyxkonsumtion. Vi kan vara nöjda med det vi har och dela det rättvist, vi kan dela på jobben, arbeta mindre och älska mer, vi kan med gemensamma krafter rädda jorden och civilisationen och bli lyckligare på köpet. Om vi vill. Ett glatt budskap, ett evangelium, att ta till sitt hjärta i juletid."


Karl Bertil Jonsson kunde inte ha sagt det bättre själv.


....

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv: http://bums.nu/3922

Anonym sa...

Jag har tipsat om dig för Stora Bloggpriset: http://tyskungen.se/2008/12/bloggtips-tack.aspx

Just a Fair-y sa...

Nämen, wow! Vad glad jag blir....! Vilken ära! Känns som en julklapp.