fredag 12 december 2008

Kaos och kreativitet

Kreativitet är ett ord som alltid får mig att gå igång! Ordet har närmast en magisk aura kring sig, som får mig att känna mig pirrig och glad och förväntansfull. Lite som julafton! Jag vet inte hur det kommer sig att jag har det här förhållandet till detta ord, men det är ju positivt så det är bara bra.

Kanske kan det ha att göra med att jag i mitt yrkesliv haft förmånen att få jobba kreativt, med kreativa utvecklande processer av olika slag. Jag har också deltagit i workshops och projekt där man aktivt har jobbat just med att locka fram kreativitet, och att testa olika sätt att frammana den kreativa lekfulla ådran, som ju finns hos alla.

Och det är nog det som ger så mycket, det där att få se hur folk blir glada av att upptäcka att man kan skapa något nytt, med sina tankar, och i samspel med andra komma på 50 olika sätt att använda en tegelsten. Testa själv - det är jättekul när man börjar komma uppåt 25...

Kaospiloterna var tidigt ute med att jobba med kreativitet på helt nya spännande sätt. De var länge stora förebilder för mig och gav mycket input till mitt sätt att jobba. Sedan några år finns de även i Sverige, annars har ju Kaospiloterna sitt ursprung i danska Århus.

Apropå kaos - det sägs ju att ens arbetsrum eller skrivbord säger en hel del om hur man är som människa och ens arbetssätt. Jag brukar ibland misströsta när travarna av böcker och papper och lappar med idéer växer omkring mig, men när jag såg en bild på nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman, där han satt i sitt arbetsrum, då kände jag att mitt rum, ja det är ju faktiskt rätt okej.

Och lite kaos, det krävs nog för att även kunna vara kreativ.

4 kommentarer:

Sara Ödmark sa...

Brukar man inte säga att ett stökigt skrivbord kräver/innebär ordning i hjärnan? Jag inbillar mig det i alla fall...

Just a Fair-y sa...

Jo, jag hoppas det ligger nåt i det! ;-) Man måste ju hålla hjärnan igång för att veta var man har allt....

Anonym sa...

Kan du inte berätta mer om kaospiloterna och deras sätt att arbeta?

Anonym sa...

Ja, idag är de kanske inte så revolutionerande, men då, tidigt 90-tal, var det så häftigt, som en ny värld som öppnade sig. Deras arbetssätt som var helt nytt, är väl sådant som många företag och organisationer har tagit till sig idag; att gå över gränser, bryta barriärer, korsa det nya gatsmarta med gamla mönster, och helt och hållet låta passion och lust flöda i en experimentell kreativ flod.
Sånt gillar jag.... :-)