onsdag 30 april 2008

Rosling for president!

Adaktusson hade besök av Hans Rosling i sitt program häromdan. För dem som inte känner till Hans Rosling kan jag berätta att han är läkare och professor i folkhälsa, och enormt kunnig i allt som hör därtill.
Första gången jag hörde honom var när han var sommarpratare för ett par år sedan - det var ett sådant där ögonblick då man kommer ihåg precis vad man gjorde och hur man kände sig, när jag lyssnade på hans otroligt intensiva och hesa röst, när han berättade om sina år som läkare i Mocambique och sedan hur han såg på utvecklingen i världen, hur allt trots allt går åt rätt håll.

Han har en fantastisk förmåga att berätta på ett pedagogiskt och lättförståeligt vis, och så är han som sagt så otroligt engagerad att man själv blir jätteintresserad av världspolitik, globala frågor som fördelningspolitik, världshandel ja allt sånt.... För när han berättar blir det så tydligt vad som måste göras.
I Adaktussons program nämnde Hans Rosling att det finns fem skäl till varför vi har en stor matkris i världen nu:
1. Höjda oljepriser (olja behövs för att köra traktorer och andra maskiner i jordbruket, alltså påverkar oljepriset matpriserna)
2. USA gör biobränsle av majs ( i stället för att låta folk äta det)
3. Den ökande köttkonsumtionen i Kina och Indien
4. Skörden har slagit fel i Australien
5. Spekulation

Vidare berättade han att USA lägger 280 miljarder dollar på jordbrukssubventioner och 3 miljarder dollar på att utveckla grön energi.

Det är så snett här i världen...

Men Hans är optimist, det är en av de saker som är så underbart med honom - han ger aldrig upp hoppet! Han säger att det finns så mycket klokhet, det gäller bara att vi människor låter förnuft och klokskap råda, vi KAN lösa alla de här problemen, om vi gör det rätta.

Jag säger; om Hans Rosling fick styra världen, då hade vi en framtid...

Han är min husgud!

1 kommentar:

Miss Lyckad sa...

BOKEN ÄR UTE NU!

Miss Lyckad - En bok till dom som bryr sig!

Köp den idag!

http://miss-lyckad.blogspot.com/

/ Miss Lyckad - Buy Me -